ДЕН 3 – Ти Си Моята Гордост

„Гордея се с теб!“ - обичам да повтарям това на дъщеря си, макар че е на възраст, в която най-вероятно няма да разбере какво ѝ казвам или защо го правя. Искам тя да запомни тези думи и те да се превърнат в нейното нормално. Нейното нормално (твоето нормално) би следвало да гласи: “няма нужда да се доказвам”. Замисли се за това колко често си била изкушавана да направиш или да кажеш нещо, само защото се вписва. Или обратното – колко много мечти, желания и черти на твоя характер потискаш ежедневно от страх, че някой няма да ги разбере и в крайна сметка ще ги отхвърли. Поради страх от отхвърляне някои от нас са забравили какво е да се усмихват, други се депресират, когато видят своя снимка без филтър, а трети живеят в мечтите и страстта на някой друг.

Докато четеш тези редове, Бог ти напомня една важна истина – ти вече си приета! Може това да не е твоята земна реалност в момента и вместо „Гордея се с теб!“ да чуваш „Ти не ставаш!“ на работното място, в училище, от приятели, от инстаграм последователите ти, понякога от най-близките – родители, дори съпруг. Но ако за момент излезеш от матрицата, от този виртуален свят, в който другите имат право да те определят, ще чуеш как Творецът на небето и земята се обръща към теб лично и ти казва: „Не ти избра Мен, но Аз избрах теб! И бих го направил пак и пак, и пак...“

Знаете ли кое е най-красивото нещо за мен в кръста? Фактът, че далеч преди ти и аз да имаме избор, ние получихме приемане. Бог ни обикна преди да има причина. Той се пожертва доброволно не защото ти или аз направихме нещо, за да го заслужим, а защото Той искаше. Можеш ли да се фокусираш и да обърнеш внимание на тази истина повече, отколкото на думите на някой човек? Следващия път, когато си изкушена да направиш компромис с личността си, помисли отново за това кого се опитваш да впечатлиш. Защото най-важната личност в твоя живот  вече е напълно доволна от теб!

Отдели време днес и размишлявай върху тези пасажи. Какво говорят те за теб и какво се опитва Бог да ти каже чрез тях?

Не вие Мене избрахте, но Аз избрах вас и ви определих да излезете в света, да принасяте плод и плодът ви да бъде траен, та каквото и да поискате от Отец в Мое име, да ви даде.

(ЙОАН 15:16)

Но Бог, Който е богат с милост, поради голямата Си любов, с която ни обикна, макар да бяхме мъртви поради греховете, ни оживотвори чрез Христос – защото по благодат сте спасени – възкреси ни с Исус Христос и ни постави в небесата с Него. Така Той ще прояви с благост към нас в бъдещите времена преизобилното богатство на Своята благодат чрез Исус Христос. Защото по благодат сте спасени чрез вярата и това не е от вас, но е Божий дар, не е чрез дела, за да не би някой да се похвали. Защото сме Негово дело, създадени чрез Исус Христос за добри дела, които Бог е предназначил да вършим.

(ЕФЕСЯНИ 2:4-10)

Така вие не сте вече странници и пришълци [аутсайдери без право на гражданство], но сте съграждани заедно със светиите (Божиите хора) и сте [членове] на Божия дом.

(ЕФЕСЯНИ 2:19; РАЗШИРЕН)