ДЕН 8 – Да си добра не е тъпо

Самият факт, че се налага да си припомняме това твърдение, показва колко много се е променила културата ни през последните десетилетия. Все повече се налага грубиянското поведение, представата за силна жена се асоциира с арогантност, агресия и налагащ се авторитет. Ако си просто добър, ти слагат етикет „Мекушав“. И започваш да се питаш: „Глупаво ли е да си добър?“.

Харесвам дефиницията на думата „добър“, защото я описва по следния начин: „да бъдеш желан или одобрен; това, което е морално правилно; праведност; полза или предимство за някой или за нещо“. Ето защо добротата не може да бъде престорена, а когато е автентична, тя винаги ползва някой друг. Добротата винаги гледа навън. Бог ни е призовал да погледнем отвъд нашия малък свят и да живеем живота си така, че да не ползва само нас, но и тези около нас.

Обичам начина, по който Исус го казва: „По-благословено е да даваш, отколкото да получаваш“. Удивително! Това означава, че ако дам любов, ако покажа милост, ако простя безрезервно, ако извървя втората миля, това ще ме обогати повече, отколкото ако получа всичко това. Знам, че може да звучи нелогично, но какво е силен характер, ако не способността да преглътнеш себето в полза на някой друг?

Помислете за това: имаше много хора около кръста на Исус, които Го наблюдаваха. Най-вероятно някои си казваха: „Струваше ли си да умре така?“, „Защо просто не се отказа?“, „Каква е ползата от всичките Му добри дела?“. Някои Му се присмиваха, други със сигурност Го съжаляваха. Докато не дойде третият ден! На третия ден смъртта на Исус придоби смисъл за мнозина. Всички повярваха ли? Не. Всички благодариха ли Му? Определено не. Целта не беше одобрението, а спасението.

Може да не видиш моменталния ефект, но твоята добрина винаги е спасителна за някого. Каква е ползата за теб? Третият ден! Може да изглежда като че си погребал егото си за момент, но почакай, защото възкресението идва! Библията казва, че никой, който вярва в Него, няма да стане за срам. Днес, 2000 години по-късно, все още никой не е безразличен към делото на Исус. От вярващия до атеиста – животът Му продължава да е тема на разговор и не е изгубил стойност. Това е желанието на Бог и за твоя живот.

Не позволявай на статуквото да заличи твоята усмивка, да те накара да се срамуваш, когато показваш милост към онзи, който не я заслужава, когато показваш почит вместо презрение, защото добрината за момента може да е нелогична, но е вечна и дори да мине много време, тя пак ще се върне на мода!

Във всичко ви показах, че като се трудите така, трябва да помагате на немощните и да помните думите на Господ Исус, както Той е казал: По-блажено е да дава човек, отколкото да получава.
ДЕЯНИЯ 20:35
Защото сме Негово творение, създадени в Христос Исус за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим.
ЕФЕСЯНИ 2:10

Аз съм добрият Пастир; добрият пастир дава живота си за овцете. Който е наемник, а не овчар и не е стопанин на овцете, като вижда, че иде вълкът, оставя овцете и бяга; а вълкът ги разграбва и разпръсва. Той бяга, защото е наемник и не го е грижа за овцете. Аз съм добрият Пастир. Аз познавам Моите овце и Моите Ме познават, както Отец познава Мен и Аз познавам Отца. Аз давам живота Си за овцете. И други овце имам, които не са от тази кошара, и тях трябва да доведа; и ще чуят гласа Ми; и ще станат едно стадо с един пастир. Затова Отец Ме обича, защото Аз давам живота Си, за да го взема отново. Никой не Ми го отнема, но Аз от Себе Си го давам. Имам право да го дам и имам право пак да го взема. Тази заповед получих от Своя Отец.

ЙОАН 10:11-18