ДЕН 9 – Силата на жената се крие

Ако трябва с една дума да опиша силната жена, бих избрала думата „слабост“. Вероятно това ви изненадва, защото „слабост“ не звучи като комплимент. Тя е онова нещо, което прикриваме и се правим, че не съществува, надявайки се, че ако просто не мислим за него, то няма да бъде фактор в живота ни.

Истината е, че всеки човек се ражда със слабости, но най-страшни от всички са онези, които той потиска. Със сигурност през живота си сте срещали хора, жертви на домашно насилие и тормоз. Може би това е вашата история или историята на ваш близък. Ако някой гледа повърхностно, може да определи тези истории като илюстрация на принципа „Силните владеят над слабите“. Но ако попиташ някои от тези хора, те не биха дефинирали себе си като жертва на силен човек. Ако вникнеш в същността на „хищника“, ще откриеш, че не силата ги владее, а тяхната слабост! Някои я крият зад агресия, други просто сме се научили да я маскираме с усмивка, но слабостта има начин да се провре през лабиринта на живота ни и винаги намира път навън. Начинът да се справиш с нея не е като бягаш, а като я срещнеш лице в лице.

Свикнали сме да мислим за жената като „слабия пол“ и това непрекъснато подценяване и измерване на сила е провокирало цяло поколение да се изправи на бунт в търсене на истината. А истината е, че проблемът никога не се е криел в слабостта, защото ако има създание на тази земя, което е доказало, че слабостта е сила, това е жената. Не съм виждала нещо, което да може да се сравни с жена, която посреща слабостта лице в лице. Животът на всяка жена е свидетелство, че онова, което изглежда да е неин недостатък, е най-голямото ѝ оръжие. Ако се замислим – онзи момент от месеца, който е придружен с толкова много неудобство и лишения за жената, е причината всички ние да сме на този свят. Родилните болки по никакъв начин не са красиви – до мига, в който чуеш детския плач. Примерите са безброй...

Бог е заложил уникална доза сила в нас, каквато дори не можем да си представим. Но силата е семе, което чака да се роди. Тя ще проправи път за теб в моменти, когато най-малко очакваш. Това е силата, която ти помага да изтърпиш и да простиш пак и пак, и пак... Това е силата, която те кара да плачеш от радост, докато си в най-голямата си болка. Това е силата, която те кара да ходиш с високо вдигната глава независимо какви са обстоятелствата.

Силата не е това, което сме свикнали да виждаме на екраните. Невинаги ще я срещнеш облечена в безупречен костюм или скандираща с вдигнат юмрук по площадите. Ще ти е трудно да я видиш под пороя от удари, ритници и обиди. Но тя е там. И не се нуждае от говорител, защото винаги говори сама за себе си. Тя говори най-силно в моменти на уязвимост. Това е силата в теб, проявила се в слабост!

Три пъти умолявах Господа да го махне от мен, но той ми каза: „Стига ти Моята благодат, защото силата Ми се проявява най-добре в слабост“. Затова с най-голямо удоволствие ще се хваля със слабостите си, за да може силата на Христос да почива върху мен. И заради Христос се радвам на слабостите си, на обидите, на трудностите, на гоненията и на големите проблеми, защото именно когато съм слаб, съм наистина силен.

2 КОРИНТЯНИ 2:9-11, SPB